jump to navigation

Bogăţia dintr-o nucă. Adam Smith 02/06/2011

Posted by allcafe in Cafeaua zilnică.
Tags: , , , , ,
trackback

Avuția Națiunilor de Adam SmithO nucă are o valoare energetică de aproape 200 de kilocalorii, însă miezul tratatului “O cercetare asupra naţiunilor şi cauzelor avuţiei naţiunilor“ pus de noi în “Avuţia naţiunilor” din colecţia In nuce a hrănit generaţii întregi de gânditori politici şi economici.

Filosoful scoţian Adam Smith şi-a căpătat prin această carte – dar nu numai, renumele de “părinte” al gândirii economice moderne. Publicată în 1776, “Avuţia naţiunilor” conţine idei după care se ghidează şi astăzi marile economii mondiale.

Conceptul pentru care este Adam Smith extrem de cunoscut este cel al “mâinii invizibile”, enunţat pentru prima dată de autor în The Theory of Moral Sentiments şi reiterat în “Avuţia naţiunilor”. “Mâna invizibilă” a lui Smith a fost iniţial o simplă metaforă, teoretizată ulterior de Nozick şi preluată de alţi mari filosofi.

Dar ce presupune de fapt această mână?
Adam Smith spunea că, în plan economic, indivizii îşi urmăresc doar propriile interese. Iar atunci când nu sunt constrânşi de autorităţi, dorinţele indivizilor de mai bine aduc, în mod neintenţionat, şi binele colectiv. Ceea ce transferă interesul individual spre bine colectiv este comparat Adam Smith cu o mână invizibilă.

“Mâna invizibilă” este doar unul dintre cele mai importante aspecte comprimate în “Avuţia naţiunilor” din colecţia In nuce, Pe lângă acesta, în carte mai găsiti idei “veşnic verzi” despre: diviziunea muncii, bani sau belşug.

Din colecţia In nuce mai fac parte “Începutul şi Sfârşitul”, de Immanuel Kant, “Disconfort în cultură”, de Sigmund Freud, “Convingeri şi idei” de Charles Sanders Peirce şi multe altele. Vă aşteptăm să le citiţi şi să ne spuneţi despre ele, aici, pe blog, sau pe pagina noastră de Facebook. Nu uitaţi că dacă faceţi comandă pe site, folosind codul ALL20ani, aveţi 20% reducere.

Comentarii»

1. Începutul şi sfârşitul lui Kant. Între instinct şi fericire veşnică « ALLCafe - 09/06/2011

[…] colecţia In nuce mai fac parte “Avuţia naţiunilor”, de Adam Smith, “Disconfort în cultură”, de Sigmund Freud, “Convingeri şi idei” de […]


Lasă un comentariu