jump to navigation

„Dezgheţul” de A.D.Miller, un roman ca un vânt tăios de primăvară 03/06/2011

Posted by allcafe in Strada Ficţiunii.
Tags: , , ,
trackback

Dezgheţul de A.D. MillerÎn mijlocul lunii septembrie – perioadă din an pe care ruşii o numesc “vara bunicii” – Nicholas Platt, un avocat londonez ce trăieşte în Moscova, o cunoaşte pe Maşa şi pe sora ei Katia. Două rusoaice care îi înghit rapid, pe nemestecate, naivitatea şi îl fac să guste din plin din ororile lumii moscovite. O lume a crimelor, falsurilor şi corupţiei adânc cuibărite în toate obloanele vieţii de zi cu zi. O lume îmbibată cu afaceri imobiliare şi petrol, şi-n care mirosul ascuţit al banului se simte la orice colţ de stradă. O lume moscovită violentă pe care Nicholas refuză să o vadă până când nu-i devine victimă.

Cuprins de căldura de dinaintea îngheţului şi sedus de energia Maşei, Nicholas se cufundă într-o stare de beatitudine şi confort care îl împiedică să perceapă pericolul şi să îl analizeze.

Bărbatul de 38 de ani se agaţă de visul de a-şi duce iubita să trăiască în Londra şi de reuşita unui contract pentru un proiect petrolier. Iluzii care încep să se destrame de îndată ce afară dă dezgheţul iar pe străzile Moscovei iau naştere ghioceii (termen de jargon folosit de ruşi pentru cadavrele ce apar pe străzi după topirea zăpezii).

Un roman de debut ca un vânt tăios, care brăzdează faţa şi maschează dezamăgirile. Dar care nu poate ascunde mirarea „de ce tocmai eu?” şi dorul încă necopt de Maşa şi de Rusia.

A.D. Miller este editor al publicaţiei The Economist pentru Marea Britanie. Romanul, apărut la noi în colecţia „Strada Ficţiunii” a editurii ALLFA, îşi are rădăcinile în perioada petrecută de autor la Moscova, între 2004 şi 2007, în calitate de corespondent al pretigioasei publicaţii. Pe lângă Dezgheţul, A.D. Miller a mai scris o carte de memorii, publicată în 2006.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: